Thuja Smaragd liknar mycket thuja ‘Brabant’. Båda barrträd är odlade former av Thuja occidentalis eller – som det kallas på nederländska – livets västra träd. Dessa barrträd är infödda i östra Nordamerika, men trivs också i det holländska klimatet. Det spelar ingen roll om de är i solen eller i skuggan. Det enda du bör vara uppmärksam på är om jorden där du planterar din thuja inte är för våt eller för torr. Är så fallet eller är jorden väldränerad? Då kan denna vackra thujahäck växa i din trädgård.

Huvudskillnaden mellan thuja ‘Smaragd’ och thuja ‘Brabant’ är i artens bladfärg. Så låt ditt val huvudsakligen bero på vad du tycker är vackrare: den eleganta smaragdgröna av Thuja ‘Smaragd’ eller det färskare gröna bladverket och den gula nya skjutningen av Thuja ‘Brabant’. Dessutom växer thuja ‘Smaragd’ mindre snabbt än thuja ‘Brabant’. Detta gör thuja ‘Smaragd’ till en särskilt barrträdsart med lågt underhåll som, till skillnad från de flesta andra barrträdarter, också kan planteras i en mindre stadsträdgård som en integritetshäck.

För övrigt kan det västra livets träd leva i mer än tusen år. Du kommer att njuta av denna thuja-häck under lång tid framöver. Thuja ‘Smaragd’ är mycket tålig och motståndskraftig mot förorenad stadslukt. Endast ihållande torka och mycket vind kan skada dessa vintergröna häckplantor. Den bästa platsen för thuja ‘Smaragd’ erbjuder därför lite skydd.

Plantering och vård av thuja ‘Smaragd’

Som nämnts är thuja ‘Smaragd’ – tillsammans med idegran, förresten – en av få häckbomber som också kan användas i en mindre trädgård. Detta beror delvis på den relativt blygsamma tillväxttakten. En snabbt växande häckträ som Leylandii är snabbt för bred för en trädgård där utrymmet är begränsat. Regelbunden beskärning av denna thuja säkerställer dock att en thuja-häck av thuja ‘Smaragd’ kan förbli ganska smal om så önskas. Beskärning är också ett måste, för som en barrträd får Thuja ‘Smaragd’ inte nytt löv på gammalt trä. Beskärning en eller två gånger om året håller din häck full och frisk.